Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

hafusak2

7. 7. 2012 18:06
Tohle všechno špatně dopadne,

nechci to tu vidět za takových dalších 20 let. Samý VŠ a SŠ, ale nikdo na práci. A když už, tak nějaký cizinec krátkodobě zapracovaný. Řemeslníci- machři už budou moc staří nebo pod drnem. Kdo má maturitu /jedno z jakého oboru/ už by rád patřil ke střední třídě, opovrhuje těmi, co dělají rukama. Jen sedět v kanclu, vymýšlet papíry a brát hromadu peněz - to je jejich představa. VŠ vzdělání se dnes požaduje i na místa, kde dříve stačila bohatě průmyslovka a když nastupovali absolventi VŠ do firmy, tak jejich finanční požadavky byly daleko za hranicemi reality, což nesli velice nelibě. Stručně řečeno, tuhle společnost ta převzdělanost pomalu ale jistě zabíjí. Potkal jsem dnes kamaráda z mládí, vyučeného zedníka. Objednávky přestal brát už v polovině dubna, protože by všechno nestihl. Stejně tak jsou na tom i jiné profese řemesel. Vrací se fráze z dob socíku: "Nejsou lidi."

Takovouhle společnost nemůže žádný stát finančně utáhnout. Úředníci, obchodníci, bankéři kasu naplní jen papírky.

0 0
možnosti

Paeris Kiran

7. 7. 2012 19:35
Re: Tohle všechno špatně dopadne,

Super... a to že vám ten zedník postaví barák vám získá ropu na to aby vám ho přijel postavit, na to aby někdo vyrobil cihly jak? (Děláte vy něco co by za tyhle suroviny a energie bylo směnitelné?)

Tím že zdaníte tohoto zedníka nezískáte naprosto nic... to by musel, řečeno přesně, postavit něco nějakému rusovi který mu za to dá ropu a plyn, stát část té ropy a plynu zdaní a dá vám jako důchod.

Jediný důvod proč to momentálně prochází jsou ty univerzálně směnitelné papírky na globálním trhu... a ty má Evropa už v podstatě jenom díky tomu že světu servisuje finační systém... ze zbylých odvětví už byla z většiny skvěle vyštípána.

Tak si představte že by začlo, náhodou, víc lidí dělat zedníky... kolik domů má ještě vůbec smysl postavit? Až bude 1 dům na osobu v republice budou se stavět pro všechny 2? :D Tahle produkce naprosto nic nezaplatí. Její směnitelnost je nízká (je to více méně služba)

0 0
možnosti

certik_bertik

7. 7. 2012 16:03
peněz

je v ČR ve školství nadbytek, jen jsou mohutně tunelovány. Na co se staví tolik výzkumáků, jako třeba ceitek v Brně, když tam budou lidi stejně jenom chlastat

0 0
možnosti

pavel 99

7. 7. 2012 16:39
Re: peněz

je od Vás hezké, že jste nám představil svoji pracovní náplň.:-/

0 0
možnosti

strycek-Joe s.r.o.

7. 7. 2012 15:58
Tzv. stárnutí obyvatelstva je podvod

nic takového v zásadě nenastává, jde jen o nepatrné změny. Podstatným problémem je ale vytěsňování práce z České republiky, zaviněné 20-ti letou politikou establishmentu. Ano, to je problém, za 20 let zsde bude 50% nezaměstnanost a budou to hlavně mladí, kdo bude tvořit hlavní jádro nezaměstnaných !!

0 0
možnosti

jiristary

7. 7. 2012 16:22
Re: Tzv. stárnutí obyvatelstva je podvod

stárnutí obyvatelstva je problém, protože mladé nahradí nekvalifikovaní přistěhovalci z východu,Afriky a blízkého východu, což povede k poklesu životní úrovně. Svět se mění, k tomu co dřív dělalo mnoho lidí jich dnes snačí jen hrstka. Říká se tomu pokrok.

0 0
možnosti

radim36

7. 7. 2012 15:57
Samotný systém masového vysokého školství je nesmyslný

a drahý.

V praxi je to tak, že nějak půl procenta, procento pracujících jsou vizionáři, větší nebo menší. Ti potřebují velice kvalitní vzdělání , které mohou zvládnout jen velice nadprůměrně chytří lidé. Dalších 10 až 20 %, 10 spíš ve výrobních firmách , 20 % možná spíš na úřadech, jsou vysoce kvalitní odborníci, kteří musí být k ruce těm vizionářům. Ti taky potřebují nadprůměrné vzdělání a na takové vzdělání by měli být nadprůměrně chytří, aby ho dobře zvládli. Ostatní jsou potom  v praxi už jen všelijací přicmrndávači, kteří pro výkon té své práce žádné 4 - 5 leté vysokoškolské vzdělání nepotřebují. Těm stačí půl roku, rok zaučování a potom, podle náročnosti jejich práce, po zbytek kariéry pravidelné celoživotní vzdělávání.

Neboli místo 60 % populace stačí klidně prohnat vysokými školami polovinu, takových 30 % populace. A ostatním dát akorát kvalitní praktické vzdělání typu dřívějších průmyslovek, ekonomek a podobných středních škol.

3 0
možnosti

radim36

7. 7. 2012 16:06
Re: Samotný systém masového vysokého školství je nesmyslný

Otázka  je, jak by takové snížení počtu vysokoškoláků přijala vysokoškolská lobby, kterou práce kolem dnešních cca 400 tisíc vysokoškoláků živí, spousta z nich by se musela začít živit nějak jinak. 

A potom všelijací populsitičtí politici, kteří na takzvaném zvyšování vzdělanosti skrz statistiky vyrýžovali politický kapitál.

0 0
možnosti

mamsrb

7. 7. 2012 15:37
Výroba plzeňských doktorů nás nespasí.

V Egyptě vysokoškoláci stelou postele v hotelích, protože pro ně není kvalifikovaná práce. Baťů se totiž rodí málo. Ten Tomáš m.j. neměl žádnou vysokou školu. A ve věci školného. Mají ho v USA, Velké Británii a nevypadá to, že by zrovna tyto dvě země trpěly nedostatek vzdělanců.

0 0
možnosti

jiristary

7. 7. 2012 15:41
Re: Výroba plzeňských doktorů nás nespasí.

jestli jste si nevšiml psal jsem, že školné má nulový vliv na kvalitu vzdělání. Myslím že je to jen snaha posunout financování školství mimo rozpočet a zkrátit průměrnou dobu studia.

1 0
možnosti

petrph

7. 7. 2012 14:49
máte samozřejmě pravdu

Už systém rozdělení VŠ vzdělání na bakalářský a magisterský byl pro naše školství vražedný.Tedy, sám o sobě ne, v mnoha státech to velmi dobře funguje, to jen my jsme si ho "po našom" domršili...Jak sám píšete, v některých směrech nutí studenty aby byli jen bakaláři a tím se i snížila kvalita výuky. Ovšem, a právě proto že mnohé podniky a instituce uznávají jen ten magisterský, tak mnohé VŠ přijaly ten nátlak studentů-a i ty magisterské tituly dávají za hubičku..

A samozřejmě, ten druhý princip, totiž platba  i za nedokončeného studenta. To dá rozum, že je pro VŠ  výhodné aby nabrala co nejvíc studentů, nechala si od státu zaplatit první ročník, mělo s nimi minimální výdaje  a pak je na konci prváku vyházela. Což, jak nedávni někdo napsal, tu úroveň školy ještě zhoršuje.Protože ty školy už si jich naberou tak moc, a tolik jich potřebují na konci prváku vyházet (protože na ně nemají v kapacity od druháku),že musí vyhazovat i ty co by tu školu zvládli

0 0
možnosti

Paeris Kiran

7. 7. 2012 15:28
Re: máte samozřejmě pravdu

A u nás si děkan stěžuje že z prváku stejně vyhazují matikáři zbytečně moc lidí (FJFI)

0 0
možnosti

repanak

7. 7. 2012 14:43
Neznám oblast státních financí,

která by nebyla podfinancovaná - školství, výchova sportovní mládeže, zdravotnictví, armáda, dálnice. Školství v té části výchovy kádrů, které mohou být v budoucnu tvůrci inovací bych více podpořil, o úspěchu národa rozhoduje v této oblasti poměrně málo lidí. Asi bych nepodporoval právníky nebo třeba studenty fakulty rekreologie v Olomouci, vychovávající specialisty pro oblast volného času. Chybí mi nějaká srovnání s úspěšnějšími zeměmi jako Finsko, Rakousko ... kam ty prachy vlastně jdou. Ale myslím si, že žádná politická elita - pravá či levá - na tom zájem nemá. Jsou to jen reprezentanti klanů, které chtějí ve volebním období vydělat. Bohužel.

0 0
možnosti

jiristary

7. 7. 2012 15:27
Re: Neznám oblast státních financí,

(Rok 2008) Na vzdělání jde v ČR jen 4,5 procenta HDP. Méně než pět procent HDP dávají na vzdělání ještě Německo, Maďarsko, Itálie, Japonsko a Rusko. Naproti tomu státy

jako Chile, Dánsko, Island, Izrael, Korea, Norsko nebo Spojené státy dávají na vzdělávání více než sedm procent HDP. V zemích OECD jsou ale výdaje na vzdělání tvořeny ze 17 procent ze soukromých zdrojů, v Česku je to jen 12,7 procenta.

Dost peněž jde i do středních škol, které jsou naplněny jen ze 60%, proto si myslím že je nutné ty špatné zavřít i když to je nepopulární. Problém je nedostatek kvalitních pedagogů a jejich špatné vzdělávání. Na učitelskou dráhu bohužel často jdou ti, kteří se jinam nedostanou...

1 0
možnosti

PeTaX

7. 7. 2012 14:38
Lze snadno namítat,

ale vlastně není proč.

0 0
možnosti

laduk

7. 7. 2012 14:33
hm..

dobře napsaný

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS