Jiří Starý

Amnestie jako atrofie státnosti

1. 01. 2013 20:45:37
Když jsem dnes poslouchal novoroční projev pana prezidenta, tak trochu mě zarazil jeho konec. K výročí 20. let samostatnosti se uděluje poměrně široká amnestie. Myslím si však, že skutečný důvod je zákulisní politická hra a přeplněnost českých věznic, které jsou dlouhobě zanedbávané.

Připadá mi dost povrchní slavit založení státu tím, že pustíme pár zlodějíčků, a kdyby pár, proč zrovna troškařit, slyšel jsem dnes v médiích čísla od 2 do 6 tisíc. Pro srovnání je v českých věznicích 23 000 vězňů, a stát se tedy rozhodl rezignovat na jednu ze svých základních funkcí, tedy chránit své vlastní občany a každého 10. grázla pustit. Zajímalo by mne, jak kysele by se naši páni politici tvářili na návrat některých svých pravomocných spoluposlanců do svých řad.


České vězeňství je dlouhodobě podfinancované a stalo se i záminkou pro odvolání minulého ministra spravedlnosti Pospíšila, který sice problém neřešil, ale alespoň nedopřál příliš sluchu bláznivým nápadům jako bylo hromadné propuštění vězňů, případně automatické krácení trestů o třetinu, kde jediní soudci měli rozum a řekli dost, tohle si přeci líbit nenecháme... Je katastrofálním znakem úpadku českého státu, že se problém nedostatečného financování vězeňství opět pokoutně vrací, nyní pod falešnou záminkou amnestie, která je jen jakousi pomocnou rukou pro loutkového ministra spravedlnosti, který se ve svém rezortu topí...


Zdá se, jakoby primární cíl ustoupil do pozadí, nejprve postupně pomocí jakýchsi náramků a domácích vězení které se u nás naštěstí příliš neujaly, a pak naprosto krátkozraké chladné ekonomické kalkulaci snížit náklady o 10%, která nebere v potaz jiné faktory jako společenskou a morální nebezpečnost tohoto jednání, případně úsilí nutné pro jejich opětovné dopadení? Je to znakem naprostého úpadku a rezignace na ochranu občanů a jejich majetku....Je iluzorní myslet si, že zločinec se napraví, recidiva i u drobných krádeží je poměrně vysoká a tak jedinou, ale o to podstatnou funkcí vězení je jejich oddělení od zbytku společnosti a zamezení další trestné činnosti.


Kolikrát je potřeba omílat dokola, že jediné účinné opatření na snížení kriminality je krom prevence nutnost tvrdě a rychle postihovat takové ty malé a drobné zlodějíčky? Strategii kterou úspěšně prosazoval například Bill Bratton "superpolicajt" z Los Angeles a New Yorku, který tím snížil zločinnost o polovinu a dotáhl to málem i na šéfa britského Scotland Yardu ? Že přeci šéfem londýnské policie nemůže být kdejaký američan? Holt jaká ves, takový pes... A jaký je toto signál pro naši policii? Že na vyšetřování drobné kriminality nejsou peníze? A když už někoho náhodou chytnu, soud ho třebas i odsoudí a pak nám je hezky pan prezident zase všechny pustí? Že se minulý rok spustil centrální registr přestupků načítající drobné přestupky z celé republiky a nově lapené zlodějíčky nebude kam dávat? Tak jich přeci pár pustíme a je po problému! No hezky se trénujte páni policajti, ať máte dost práce s malými rybami... já být policistou tak s tím po dnešku asi seknu....

Autor: Jiří Starý | karma: 20.91 | přečteno: 1068 ×
Poslední články autora