Parkanová, Pospíšil a odpovědnost

U Parkanové přeci nejde vůbec o to, zda potřebovala nějaký posudek nebo ne! Není podstatné, jestli měl být nějaký papír, který říká, že levárna je v pořádku nebo. Jde o těch 600 milionů navíc a hospodárnost při správě cizího majetku. Stejně jako u OpenCard se nás politici snaží přesvědčit, že nám kupují něco nedocenitelného a úžasného, a jen oni sami vědí kolik to může stát. Asi stejně jako prodejní akce na hrnce. Někdo špatně rozhodl a my platíme zase o něco víc z naší kapsy. Jde o to, zda má politik nést odpovědnost i jinou než pouze politickou…tedy když něco praskne, že se na chvilku odpoklonkuje stranou.

Bohužel člověk, který ač sám může být čestný, ale zavírá oči před zlem nemá v takové pozici co dělat. Jedná se o jasné manažerské pochybení dát svým podřízeným volnou ruku a zavírat oči nad tím, co vlastně dělají. Málokdo je asi schopen ustát tlaky, tuplem  na  (dle mého názoru)  nejzkorumpovanějším ministerstvu. Pak ovšem nemá v politice co dělat. Je pak jen bílým koněm pro kmotry, kteří v pozadí tahají za nitky. Podle mě se jedná o ukázkový případ zanedbání povinností, ale ne zločin. Tomu by měl odpovídat i trest, který by měl být stejný jako u jakéhokoliv úředníka za neúmyslně způsobenou škodu, takže nějaká pokuta do výše 4x násobku platu, odstoupení z funkce a ať voliči sami rozhodnou, zda má stále jejich důvěru.

Zajímavá je reakce politiků, kteří se jí až hystericky bojí… Rátha ještě zkousli, asi si při tom nacpávání kapes moc chrochtat, ale to, že je zločin nechávat ostatní cpát si kapsy a být odpovědný za svá rozhodnutí, to už na ně bylo nejspíš příliš. Nečas řval, že parta policejních plukovníků nebude přeci rozhodoval o vládě, Kalousek jednomu z vyšetřovatelů dokonce měl telefonovat, aby mu oznámil, že u policie skončil. Zajímalo by mě, jaká byla role Pospíšila v této věci, zda chtěl všemu nechat volný průběh a netlačit na státní zástupce, tak, jak byly politici toposud zvyklí, i s ohledem na slova Vlastimila Tlustého „Ten blázen Pospíšil snad chtěl nechat zavřít i chudáka Kalouska,“  mohlo jít tedy i o osud celé koalice ? Vždyť peníze na letadla CASA šli přes Omnipol a jeho blízkého přítele Richarda Hávu. Nebo vadila Nečasovi reforma justice?

Jiří Pospíšil byl mým oblíbeným politikem už několik let. Je zajímavé, že o jeho konci se spekulovalo už delší dobu, prý kvůli neschopnosti zbavit se Rampuly.  Domnívám se, že to byla pouze další záminka, která „neprošla“.  Určitě ho nechci nijak glorifikovat, i v minulosti, jsem viděl nějaké přešlapy a podivné ústupky pro jeho vlastní stranu, ale byl to snad jediný politik, který dokázal mluvit věcně a bez emocí, pomocí kompromisů dosahovat určitého cíle, a ne bezohledně jako buldozer prosazovat svoji vizi a umlátit kohokoliv jiného, kdo prosazoval něco podobného. Byl člověkem, který uměl odpovědět proč, spíše uzavřený a zaměřený na technickou stránku věci, než na lidi kolem.

Každá akce vyvolá protiakci. Když po kauze Ratha, se politici okamžitě začali bavit o tom, jak je u nás příliš snadné odposlouchávat  politiky, vyvolalo to ve mně spíš lehký úsměv, když ČSSD mluvila o tom, že Bradáčová má za odměnu dostat flek na nejvyšším státním zametačství, nevěřil jsem. Stále také nevěřím, že by měla být nějakým spásným andělem české justice, a že byla tím pravým důvodem Pospíšilova odchodu. Čekám, že ten se teprve provalí. A kdo přijde po Pospíšilovi bojovat s korupcí? Marek Benda , který psal určitě úžasnou práci na titul Judr.  a oponenta mu dělal nějaký pan Milan Kindl? Nebo naprosto neznámý náměstek, který měl vlastně na starosti vězenství, za které Nečas Pospíšila vyhodil? Takže to vypadá, že nás čeká další epizoda boje s korupcí: Kmotři vrací úder.

Autor: Jiří Starý | pátek 29.6.2012 14:36 | karma článku: 42,34 | přečteno: 4613x
  • Další články autora

Jiří Starý

Alsaské vinice na kole

20.7.2015 v 22:42 | Karma: 8,20

Jiří Starý

Slzy mají barvu kouzel

14.3.2015 v 11:25 | Karma: 11,14

Jiří Starý

Pěstujete své myšlení?

22.2.2015 v 22:31 | Karma: 6,77

Jiří Starý

Vraťme Ukrajině jaderné zbraně

16.12.2014 v 8:55 | Karma: 14,84

Jiří Starý

Nemám přeci co skrývat

3.11.2013 v 0:35 | Karma: 14,30

Jiří Starý

Jak funguje bitcoin ?

5.5.2013 v 20:27 | Karma: 9,95

Jiří Starý

Amnestie jako atrofie státnosti

1.1.2013 v 20:45 | Karma: 21,09

Jiří Starý

Ministerská matematika

24.11.2012 v 16:35 | Karma: 45,03

Jiří Starý

Křest knihy Game Industry 2

16.9.2012 v 12:00 | Karma: 7,25
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1181x
Software engineer v nadnárodní firmě.
Vystudoval jsem ČVUT FEL obor Umělá Inteligence, zajímám se o ekonomiku, politiku, nové technologie a IT...povahou věčný idealista a snílek

Seznam rubrik