Jiří Starý

Proč mě děsí když politici mluví o internetu

9. 01. 2016 6:00:00
Prý nastal čas ukončit anonymitu na internetu, jinak se z něj stane semeniště zla, gaunerů a bezpráví. Z těchto řečí dostávám kopřivku, protože pouze ukazují jak moc internetu politici nerozumí, protože je potřeba dělat pravý opak.

Vemte si případ pana premiéra, který měl emailovou adresu na seznamu. Takový email má v Česku každý druhý a nikdo si moc s jeho zabezpečením hlavu neláme. Jednoduché heslo, která se dá obnovit když odpovíte na otázku typu jméno matky za svobodna nebo něco takového. No a právě nedostatečné soukromí a nízká úroveň zabezpečení vede k tomu, že si vás jakýkoli "zlý hoch" může vybrat jako cíl.

Když moji soukromou emailovou adresu zná víc lidí než je potřeba, můžu jí snadno vygooglit, tak logicky roste riziko zneužití. Čím více je něco veřejné, tím víc je potřeba to chránit. Politici (nejen u nás) k tomuto problému přistupují snahou o větší sledování a kontrolu internetu, které vylučují soukromí a snahou naopak omezit či nabourat šifrování.

Šifrování znesnadňuje komukoli poslouchat když si spolu dva lidé po internetu povídají, a když brouzdáte po internetu, můžete si být jisti že danou stránku znáte a můžete jí věřit. Chrání tím komunikaci jak obyčejných občanů, tak zločinců, ale zároveň i potenciálních obětí.

Vemte si hypotetický příklad že by facebook zavedl povinnost uvádět pravé jméno a adresu bydliště v profilu. Tím by se opět omezilo soukromí, bezpečnostní složky by mohli lépe sledovat občany a k čemu by to vedlo? No přeci k větší zločinnosti, protože ti "špatní" by věděli jak se jmenuji, kde bydlím, co zrovna dělám a že třeba nejsem doma.

Naopak ochrana soukromí mi umožní rozhodnout se co chci sdílet a s kým. Je to podobné jako když se malým dětem říká ať se nebaví s cizími lidmi. Učíme je tím chránit si své soukromí a svou bezpečnost.

Ztráta anonymity a soukromí vede i ke ztrátě svobody. Například v Číně pokud používáte "nedovolené aplikace", které neumožňují vaše sledování, můžou vás úřady odpojit od internetu než je odinstalujete a tak vás izolovat od zbytku společnosti. Myslím, že lidé snadno zapomínají na to, jaké to je nemít možnost nahlas říct co si myslím. Jak vás ovlivní například to, že víte že všechna slova co napíšete do Googlu mohou být kontrolována na "nevhodný obsah". Změníte své chování? Budete se cítit svobodně?

Internet potřebuje více anonymity, více šifrovaní a více soukromí.

Zdroje:

http://byznys.lidovky.cz/chovanec-by-internetu-rad-nasadil-obojek-fd9-/media.aspx?c=A160107_220537_ln-media_sij

https://www.eff.org/deeplinks/2016/01/china-shows-how-backdoors-lead-software-censorship

http://www.wired.co.uk/news/archive/2016-01/06/mass-surveillance-william-binney-nsa-uk-ip-bill

Autor: Jiří Starý | karma: 21.13 | přečteno: 447 ×
Poslední články autora