Jiří Starý

Amerika jako (ne)bezpečný přístav. Vznikne evropský internet?

10. 10. 2015 12:43:55
Evropský soud zrušil 15 let starou mezinárodní smlouvu s USA zvanou bezpečný přístav, díky které máme v Evropě dostupné služby velkých firem Google, Facebook a vlastně i telefony s Androidem.


Na internetu už delší dob zuří tichá válka o uživatelská data, z kterých nejprve profitovaly velké firmy a následně si jejich hodnotu uvědomily i státy a jejich byrokrati. Původně svobodný a neomezený internet se začíná zpět tvarovat podle státních hranic, regulací a nařízení.

Zrušení "bezpečného přístavu" znamená otevřené přiznání faktu, že dodržování evropských pravidel ochrany soukromí ke kterému se firmy dobrovolně přihlásí( a které existuje bez jakékoliv kontroly) nefunguje. Je to také určité procitnutí států, které si uvědomily, že ztrácejí kontrolu nad svými občany. Stavba nových "internetových hranic" je určité vyjádření bezmoci nad ztrátou schopnosti tvorby a vymáhání práva v globalizovaném světě.

V době kdy si politici zvykli vytvářet nové normy nad každou blbostí - včetně balení chleba - se najednou internetové firmy chovají podle amerických nebo irských (evropské pobočky většiny velkých firem) zákonů a ostatní státy mají utrum.

Možnost ukládat evropská data v americe nyní padla, protože evropský soud uznal, že tam nejsou v bezpečí (že by kvůli NSA?) a evropští občané si nemají kde stěžovat na případné porušení svých práv.

Jde také především o konflikt právních systémů, podobně jako ve středověku pro nevolníky v otázce náboženství platilo "čí půda toho víra", tak evropa je s USA ve sporu nad námi (občany) jako digitálními nevolníky ve stylu "čí půda toho data" respektive "čí firma toho data". To proto, že Evropa prakticky nemá žádné globálně významné internetové firmy.

Velké firmy berou naše data jako svůj majetek (jde o bohatství a moc,resp kontrolu) a státy si z toho koláče také chtějí ukousnout.

Je velkou otázkou co bude dál. Vznikne z evropy izolovaný internetový ostrov s místními kopiemi .eu nebo .cz ve stylu Číny a původní americké stránky nebudou u nás dostupné? Ztratí evropa kontrolu nad "svým" internetem? Nebo něco úplně jiného? Jedno je jisté, internet už nebude jako dřív...

Edit: "Bezpečný přístav" v Evropské komisi spadá pod českou eurokomisařku Věru Jourovou

Autor: Jiří Starý | karma: 13.62 | přečteno: 652 ×
Poslední články autora