Jiří Starý

Vraťme Ukrajině jaderné zbraně

16. 12. 2014 8:55:01
Protože to je to jediné čemu rusové rozumějí. Když se Ukrajina dobrovolně zavázala, že půjde dál bez jaderného arzenálu, říkali ostatní země, že budou garantovat její hranice. Je smutným faktem, že velkorysá gesta jsou často po zásluze potrestána. Velká Británie takto vrátila Hong Kong Číně s tím, že ona samozřejmě bude respektovat tamní demokracii. Jak naivní...

Proto říkám, že smlouva s Ruskem, USA a Británií je neplatná a Ukrajina by měla dostat zpátky alespoň část své nukleární výzbroje. Pokud k tomu nedojde, bude to paradoxně velmi špatný krok nejen pro klid zbraní ale i pro zastánce jaderného odzbrojení? Proč ? No protože když se nějaká země v budoucnu bude chtít jádra vzdát, tak to prostě neudělá. Bude mít Ukrajinu jako strašáka, v podobě neoznačených cizích vojsk, která si tam přes hranice chodí šikanovat toho slabšího, který se nemá jak bránit. Jenom se divím, že tomu opět neříkají bratrská pomoc.


Zajímavé je sledovat, jak se Rusko částečně vrací k rétorice studené války, na Krym umístit zbraně podobně jako na Kubu aby bylo jasné že sem se "nešahá". Západní státy se myšlenkově posunuly, a přestávají dbát na nějakých fyzických državách "kusu hlíny" což je dobře. Ostatně náš největší potenciál je v lidech, ne v zemědělství nebo drancování surovin ze země. Místo toho si západní země udržují vliv ekonomicky. Prudký pád rublu je důkazem toho, že armáda není vše a sankcím už se dnes nikdo nesměje. Různé konspirátory určitě potěší, že nová ministryně financí do Kyjeva přišla z USA a ostatně i my sami jsme po revoluci "zaprodali" ekonomiku západu. Třeba Škodovku Němcům a dneska se s ní stále rádi vytahujeme - i samostanost má svoji cenu, ale v tomto směru mi přijde přijatelná více než ruské tanky.

Ke studené, či jiné, válce patří dozajista i propaganda a té ruské je i na českém internetu plno. Líbilo se mi nedělní vystoupení šéfa agentury STEM Jana Hartla u Moravce, kde naznačil jak může propaganda vyvolávat strach u politické reprezentace, která pak raději volí opatrná slova, aby si nenaštvala své voliče a raději se podrobují vnějším vlivům, protože si to přeci "občané přejí". I politické strany potřebují své hrdiny a my jich máme zoufale málo. Už ani propagandu vyrobit neumíme - i proto jsem dnes napsal tu svojí, hezky českou. Agresivní, naivní, z pražské kavárny či cukrárny, aby vás po ránu trochu vyburcovala. A hlavně je zadarmo. Jak se Vám líbí?

Autor: Jiří Starý | karma: 14.57 | přečteno: 819 ×
Poslední články autora