Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak funguje bitcoin ?

Bitcoin je experimentální digitální měna existující od roku 2009, která nemá a ani nepotřebuje žádnou (centrální) banku a ani fyzické peníze. Peníze kdysi bývávaly kovové mince podložené hodnotou zlata a stříbra, poté kusy papíru podložené hodnotou zlata v bankách a v dnešní době se pomalu většina plateb přesouvá do elektronické podoby, která je zatím stále podložena měnou skutečnou. V bankách tedy skutečné peníze, respektive hodnota, stejně není. Zbyl pouze finanční monopol. Je ale vůbec možný další krok k čistě elektronické měně?

 

Kus zlata, papíru nebo čehokoliv jiného sám o sobě žádnou hodnotu nemá. Jeho hodnota je jenom v možnosti směny a vlastně vyjádřením důvěry v to, že za zmiňovaný předmět něco dostanu. Tak fungují peníze. Internet ve svých plenkách s potřebou důvěry, bezpečnosti a potřeby nějaké digitální identity příliš nepočítal - byl založen na principu otevřenosti a toho, že vše je "zadarmo".

Synonymem pro důvěru v počítačovém světě se postupem času stala kryptografie a její rozšířené použití, které umožnilo vznik elektronického bankovnictví a plateb přes internet, i když k tomu například takové kreditní karty nebyly určeny, což v sobě dodnes nese mnoho nevýhod. V jeho tradičním pojetí je potřeba důvěra dvojí. Jednak věřím identitě, tedy jako když telefonuji na správné mobilní číslo a pak samotnému obsahu, že nikdo nedopsal na konec nějakou další nulu navíc :)

Kamenným bankám věříme, že nebudou tisknout peníze navíc a že nám naše peníze neseberou, jako třeba na Kypru. Proto asi není s podivem, že zrovna tam se objevily první bankomaty bitcoiny. Ty vám totiž nikdo nesebere.

Nachází se přímo v digitální peněžence. Mít bitcoin je něco jako vlastnit ověřený výpis z účtu,  který říká kolik peněz mi přišlo a kolik jsem komu poslal. Vytvořit si účet lze na webu nebo se speciálním software i doma na počítači bez jakékoli registrace. Každá transakce je sdílena veřejně pod anonymním kódem a člověk sám si může určit velikost poplatku (třeba nula).

Protože není žádná banka, která by řekla že transakce je platná, existuje "těžba" bitcoinů. Tedy kdokoliv se může zapojit do ověřování platnosti transakcí tím, že propůjčí výpočetní výkon svého počítače a na oplátku dostane odpovídající část poplatků z transakcí. Ten, kdo těží nej- rychleji, má navíc šanci dostat nové peníze, které tady netiskne centrální banka, ale vznikají v pevných časových intervalech, takže i dnes je známo kolik bitcoinů bude v roce 2020 v oběhu.

Jako ajťáka mě zaujalo decentralizované řízení (funguje na podobném principu jako torrenty), šifrování transakcí pomocí eliptických křivek (ECDSA), tudíž ta možnost zhmotnění něčeho virtuálního v reálnou hodnotu na základě důvěry v kryptografii a tedy bez přímého zásahu člověka, která nelze zmanipulovat jinak než ovládnutím 51% celého distribuovaného systému.

Existence snadno použitelné virtuální měny může fungovat i ve stylu tlačítka like jako na facebooku, kdy autorům videa, článku, písničky můžete snadno poslat pár drobáků třeba i na druhý konec světa.

 

Autor: Jiří Starý | neděle 5.5.2013 20:27 | karma článku: 9,95 | přečteno: 772x
  • Další články autora

Jiří Starý

Hacknout elektronické volby je příliš snadné

Možná vás v dnešní době digitální kdy se čím dál víc z našich životů odehrává online napadla otázka proč se volby a demokracie odehrává offline. Vždyť skoro každý máme elektronické bankovnictví a to je přeci bezpečné? Anebo ne?

27.11.2019 v 7:36 | Karma: 7,74 | Přečteno: 149x | Diskuse| Hyde park

Jiří Starý

Eurovolby - 5 osobnostní z 5ti stran aneb koho volit

Volby do evropského parlamentu se tradičně potýkají s mizernou účastí i když je koho volit. Naopak Váš hlas má skoro 4-násobnou váhu protože skoro nikdo si na tyto volby neudělá čas.Váš hlas má tedy váhu i všech nezúčastněných.

20.5.2019 v 23:58 | Karma: 7,38 | Přečteno: 192x | Diskuse| Hyde park

Jiří Starý

Inaugurační projev: Na novináře pal!

Zdá se, že pan prezident si ani dnes neodpustil "spojovat" naší společnost a zaútočil na novináře a Českou Televizi, protože prý není dost objektivní. Podle vzoru stát jsem Já se zřejmě objektivita vykládá jinak.

8.3.2018 v 22:26 | Karma: 19,97 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Jiří Starý

Proč je potřeba software regulovat jako potraviny

Možná si řeknete, co je to za levičáckej blábol nebo že mi už definitivně hráblo, ale jde mi vlastně jen o to mít dostatek informací a nepoužívat zkažené zboží, tedy respektive software.

11.7.2017 v 23:21 | Karma: 14,77 | Přečteno: 711x | Diskuse| Společnost

Jiří Starý

Proč mě děsí když politici mluví o internetu

Prý nastal čas ukončit anonymitu na internetu, jinak se z něj stane semeniště zla, gaunerů a bezpráví. Z těchto řečí dostávám kopřivku, protože pouze ukazují jak moc internetu politici nerozumí, protože je potřeba dělat pravý opak.

9.1.2016 v 6:00 | Karma: 21,31 | Přečteno: 447x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1181x
Software engineer v nadnárodní firmě.
Vystudoval jsem ČVUT FEL obor Umělá Inteligence, zajímám se o ekonomiku, politiku, nové technologie a IT...povahou věčný idealista a snílek

Seznam rubrik